poniedziałek, 15 lipca 2013

Oliwa z oliwek kluczem do urody

Oliwa z oliwek kluczem do urody

Drzewo oliwne jest symbolem dobrobytu i pokoju. Jego owoce, zielone gdy są niedojrzałe, z czasem przyjmują czarną barwę. Najlepsze do tłoczenia oliwy są owoce w 1/3 czarne. Są trzy rodzaje takiej oliwy (virgin: extra, average, strong), z czego najlepsza jest extra virgin, do której owoce zbierane są ręcznie, kierowane do przetworzenia nie później niż 24 godziny po zbiorze i najlepiej tłoczone jednorazowo na zimno.

Oliwa z oliwek ma wiele witamin. Można tu wymienić np. witaminę E, która jest naturalnym antyutleniaczem, a tym samym wygładza zmarszczki, nawilża, odświeża, natłuszcza i działa kojąco, oraz co ważne w lecie – jest naturalnym, choć słabym filtrem UV. Inną cenną witaminą, którą możemy znaleźć w tej oliwie jest witamina F, która chroni skórę przed utratą wilgoci i odbudowuje barierę lipidową skóry. Dodatkowo działa kojąco, wzmacnia odporność skóry, zabezpiecza przed odwodnieniem i likwiduje szorstkość skóry. Innymi witaminami (i solami mineralnymi) znajdującymi się w oliwie z oliwek są: witamina C, witamina D, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. W kosmetyce najczęściej jest wykorzystywana przy pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.

 

Jak oceniasz informacje zamieszczone na blogu?